mercoledì 24 luglio 2013

Albert Pike

Albert Pike një nga Masonët më të mëdhenj e më të njohur botëror shkruan: " Gjuha helene ka pasur veç një pasardhëse, greqishten moderne. Shqipja, e folur në Ilirinë dhe Epirin e lashtë, ofron një problem që askush nuk është në gjendje ta zgjidhë. Gjuhëtarët nuk mund të pajtohen nëse ajo është kelte, apo ilirishte e vjetër, apo një dialekt i pavarur i folur para çdo migrimi arian, ose tâtarike apo trake, apo kryesisht indo-europiane apo ariane. Profesor Pott mendon se shqiptarët janë ilirët, kjo është përgjigjeja më e mirë edhe për emrin Pellazg. Ai thotë se ilirët nuk ishin as gotikë, as sllav, as finik (grupi racor i finlandezëve) apo turq, e asgjë tjetër, në fakt, veçse autoktonë." ____________
Irano-Aryan Faith and Doctrine As Contained in the Zend-Avesta. Albert Pike Kessinger Publishing, LLC; Facsimile of 1924 (ribotuar Janar , 1992)

Albert Pike (December 29, 1809–April 2, 1891) was an attorney, Confederate officer, writer, and Freemason. Pike is the only Confederate military officer or figure to be honored with an outdoor statue in Washington, D.C. (in Judiciary Square) mostly due to his masonic connection with President Andrew Johnson, who pardoned Pike for treason after the American Civil War.
He first joined the Independent Order of Odd Fellows in 1840 then had in the interim joined a Masonic Lodge and become extremely active in the affairs of the organization, being elected Sovereign Grand Commander of the Scottish Rite's Southern Jurisdiction in 1859. He remained Sovereign Grand Commander for the remainder of his life (a total of thirty-two years), devoting a large amount of his time to developing the rituals of the order. Notably, he published a book called Morals and Dogma of the Ancient and Accepted Scottish Rite of Freemasonry in 1871, of which there were several subsequent editions.

Nessun commento:

Posta un commento