giovedì 12 gennaio 2017

From the book: “Venizelos” (1920) By Ph.D Herbert Adams Gibbons.


Epiriotet kane qene nder bamiresit kryesor te Greqise, themelues te shkollave greke dhe institucioneve publike. “Eshte e nevojshme te shtohet qe zevendespresidenti aktual i Keshillit Ministror grek, zoti Repoulis; kryekomandanti i ushtrise greke Gjeneral Danglis; kryekomandanti i forcave detare dhe Minister i marines Admiral Koundouriotis; dhe shumica e ekuipazheve te anijeve greke, flasin SHQIP si gjuhe amtare te tyren.“ Ne baze te ekperiences sime personale kam patur konfirmime te mjaftueshme te ndergjegjes se zjarrte kombetare greke te banoreve te Epirit dhe te Atikes, gjuha e te cileve ne shtepi eshte Shqipja. Kur ai me shtjelloi kete teori, Venizelos me shpjegoi se çfare ai nenkuptonte duke thene se standarti i races ose i gjuhes eshte nje koncpetim gjermanik. Ai citoi autore gjermane ne kufij te Deutschtum (gjermanizem/karakteri dhe natyra gjermane e popullsise) te cilet ne baze te testeve gjuhesore dhe raciale pretendojne per Gjermanine, shumicen e Zviceres, te Fiamingeve (rajon ne Belgjik), te Alsace-Lorraine (krahine gjermanofone dhe frankofone aktualisht ne terrotorin Francez) si edhe Hollanden.

Shkeputur nga libri “Venizelos” (1920) nga Prof.Dr. Herbert Adams Gibbons (8 prill 1880 – 7 gusht 1934).

From the book: “Venizelos” (1920) By Ph.D Herbert Adams Gibbons.
 


Nessun commento:

Posta un commento